Blog

Kiedy warto zlecić projekt kuchni firmie?

Październik 30, 2020

W projekcie kuchni niezwykle istotne jest dopasowanie wszystkich elementów do oczekiwań Klienta oraz do wymiarów pomieszczenia. Osoby, które często gotują, będą miały inne potrzeby niż takie, które rzadko spędzają w kuchni więcej czasu. Układ kuchni planuje się także w zależności od tego, czy będzie z niej korzystać rodzina, w której są dzieci, osoby starsze lub niepełnosprawne.

Cechy funkcjonalnej kuchni

W projektowaniu kuchni ważna jest kolejność ustawienia poszczególnych mebli i sprzętów. Rozkład mebli oraz sprzętów powinien być zaplanowany w taki sposób, aby korzystanie z nich było intuicyjne – powinniśmy być w stanie szybko się przyzwyczaić do układu, jaki wybraliśmy. Pozwala to uniknąć późniejszej frustracji spowodowanej, np. tym, że po wyjęciu z piekarnika gorącej potrawy nie ma jej gdzie szybko odłożyć, albo koniecznością zrobienia wielu niepotrzebnych kroków od lodówki do najbliższego blatu. Przy projektowaniu kuchni zawsze należy wziąć pod uwagę kwestie techniczne, takie jak przebieg komina, wentylacji i rur czy położenie gniazdek lub kaloryfera, ale też rozmieszczenie mebli względem piekarnika. Dobrze rozplanowana kuchnia powinna być dostosowana do wszystkich domowników. Dbając o bezpieczeństwo dzieci, dobrze jest wybrać szafki oraz szuflady, które posiadają zabezpieczenia przed trzaskaniem, a piekarnik i mikrofalówkę umieścić wyżej. Seniorzy i osoby niepełnosprawne na pewno docenią takie ułożenie sprzętów i mebli z najważniejszymi przyrządami kuchennymi, które zapobiegnie schylaniu się lub sięganiu zbyt wysoko.

Jakie są zalety kuchni zaprojektowanych za zamówienie?

Zamówienie mebli kuchennych na wymiar pozwala na dostosowanie projektu do wizji Klienta we wszystkich aspektach funkcjonalnych i wizualnych. Fachowcy zwrócą uwagę na to, aby meble dobrze uzupełniały sprzęty kuchenne, ułatwiając korzystanie z nich, a na życzenie Klienta ukryją w zabudowie lodówkę, zmywarkę lub pralkę. Profesjonalne rozplanowanie kuchni zapewni  stworzenie pomieszczenia o wysokiej użyteczności, doskonale dopasowanego do warunków technicznych lokalu. Na małych metrażach, dopracowany projekt w pomysłowy sposób wykorzysta całą przestrzeń. Dodatkowe miejsca do przechowywania to np. wysuwane szafki w różnych formach czy wbudowane podstawki na kosz na śmieci. Dobrym pomysłem jest również stworzenie zabudowy pod sufit. Z jednej strony, powstaną w ten sposób kolejne szafki, a z drugiej, zadbamy o estetykę – nie będzie możliwości układania na meblach pudełek, czy rzadko używanych sprzętów. W dużych kuchniach, dzięki meblom na wymiar, można umieścić dodatkowe blaty, wstawić wyspę lub, w przypadku kuchni połączonych z salonem, subtelnie oddzielić oba pomieszczenia dobrze zaprojektowanymi meblami.

Wróć